23.08.2015

PREMIILE HUGO 2015 : DOI NON ANGLO-SAXONI SUNT CÂȘTIGĂTORII !



Premiile Hugo 2015 au fost anunțate în cadrul ceremoniei organizate la Worldcon 73 (Sasquan), Spokane, statul Washington, S.U.A.

Threebody.jpg 
Câștigătorii sunt doi non anglo-saxoni, chinezul Cixin Liu (Republica Populară China) și olandezul Thomas Olde Heuvelt.


Romanul „The Three-Body Problem de Cixin Liu a câștigat Premiul Hugo pentru roman și textul olandezului Thomas Olde Heuvelt, „The Day the World Turned Upside Down” a obținut Premiul Hugo pentru nuveletă.

Puteți citi acest text în limba română,  Ziua când lumea s-a întors cu susul în jos”,
 în traducerea Antuzei Genescu în revista Fantastica nr.4/2014 (număr dedicat Olandei SF) :

Precum Aliette de Bodard și Hannu Rajaniemi, și Thomas Olde Heuvelt a fost lansat în România de revista Fantastica.ro a Societății Române de Science Fiction și Fantasy.

Thomas Olde Heuvelt (n. 1983) este un scriitor olandez de ficțiune speculativă cu texte premiate şi nominalizate la Premiul Hugo pentru cea mai bună nuvelă, Premiul olandez Paul Harland, Premiul pentru traducere Science Fiction & Fantasy.
A fost nominalizat la Premiul Hugo pentru povestirile „The Boy Who Cast No Shadow”, PS Publishing  și "The Ink Readers of Doi Saket") și World Fantasy Award pentru „The Ink Readers of Doi Saket”.
S-a născut la Nijmegen, Olanda. A studiat limba engleză şi literatura americană la Universitatea din Ottawa, Canada, unde a locuit o jumătate de an. În multe interviuri, menţionează că eroii literari ai copilăriei sale au fost Roald Dahl şi Stephen King, care i-au aprins dragostea pentru dark fiction. Ulterior, a descoperit şi lucrările altor autori contemporani, ca Jonathan Safran Foer, Carlos Ruiz Zafón, Neil Gaiman şi Yann Martel, care consideră că l-au influenţat în cea mai mare măsură.

Felicitări ambilor câștigători !


Niciun comentariu: