03.08.2011

ROMCON 2011 : 5 - 7 AUGUST, ATLANTYKRON

În 1972, între 14-15 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti avea loc prima conferinţă pe ţară a cenaclurilor şi cluburilor SF din România (ROMCON 1) la care au participat „Cenaclul SF”, ulterior „Solaris” (București), „Sirius” (București), „Tahionii” (București), „Herbert George Wells” (Timișoara), „Henri Coandă” (Craiova).
Au fost douăzeci și șapte de ediții ROMCON în perioada 1972-2004.

Iată că după șapte ani de la ultima ediție a ROMCON-ului (cea de la Iași din 2004), SRSFF are inițiativa relansării și organizării convențiilor SF naționale :

ROMCON 2011 !


SRSFF împreună cu ATLANTYKRON Summer Academy of Learning organizează în perioada 5 – 7 august 2011, Consfătuirea Naţională dedicată Science-Fiction sub titlul RomCon 2011 – O nouă speranţă

Convenţia Naţională de Science Fiction
5-7 august, Atlantikron, Cernavodă


Programul evenimentului

Vineri, 5 august 2011
În cursul zilei: sosirea participanţilor şi invitaţilor. Cazare.

Ora 16: (re)Întîlnire informală.

Ora 18: Deschiderea oficială a RomCon-ului, “Fandomul românesc – trecut, prezent, viitor”. Discuţii.
Gazda: Sorin Repanovici . Moderator: Mugur Cornilă.

De la dreapta la stînga : George Ceaușu, Cristian Mihail Teodorescu, Marian Truță, Roberto Quaglia, Eugen Lenghel, Emanuel Grigoraș.

Prima zi a „Romconului” din 2011 a fost o zi de rememorare a mai vechilor ediţii.
George Ceauşu, în special, a ţinut să ne amintească, mai ales că a fost ultimul organizator, pentru o perioada, al acestor manifestări.
După mai bine de 5 ani de întrerupere, „Romconul” revine, poate modest, ca o tentativă de reluare a tradiţiilor, cu speranţe mari pentru anul viitor.
Prima dezbatere cu titlul „Fandomul românesc – trecut, prezent, viitor”, a fost găzduită de Marian Truţă şi Eugen Lenghel, având ca oaspeţi, pe lângă tinerii cititori din Atlantykron, pe Valentin Nicolau din partea Editurii Nemira, Roberto Quaglia – scriitor italian, Mircea Liviu Goga – realizator de radio, Viorel Pîrligras – grafician, George Ceauşu – profesor, Aurel Cărăşel – profesor, Adrian Bănuţă şi Nicolae Cozma – ambii producători la TVR şi Sorin Repanovici, organizator al Atlantykron.
Tema discuţiilor s-a îndreptat rapid spre relaţia dintre creatorii de SF şi public, relaţie mediată de edituri şi librării.
A urmat o serie destul de fierbinte de intervenţii – de remarcat discursurile lui Valentin Nicolau şi George Ceauşu.
În final a reieşit necesitatea unei mai strânse colaborari între categoriile care participă la fenomenul SF: scriitori, artişti grafici, editori şi nu în ultimul rând cititori.
O premieră este lansarea de către Editura Nemira, prin directorul acesteia – Valentin Nicolau, a viitoarei colaborări cu graficienii români consacraţi, pentru realizarea viitoarelor coperte ale colecţiilor de SF Nemira.
Sesiunea s-a încheiat târziu în noapte, cu promisiunea unei pauze bine-meritate şi a reluarii discuţiilor a doua zi
.” - Eugen Lenghel


Sâmbătă, 6 august 2011
Ora 11: Workshop “Organizarea viitoarelor întalniri RomCon”.
Dezbatere pe teme organizatorice. Stabilirea unui mecanism de pregatire şi de promovare a viitoarelor Consfătuiri Naţionale. Obiectivele acestora – premiile naţionale şi altele.
Invitaţi: Mircea Opriţă, George Ceaușu, Alexandru Mironov, Cristian M. Teodorescu, Sorin Repanovici, Mircea Nanu Munteanu.
Moderator: Marian Truţă.

Ora 15.30: Workshop Marketingul Social şi scriitorii – tehnici pentru îmbunătăţirea prezenţei şi vizibilităţii scriitorilor în mediul virtual
Expunere/Prezentare
Invitat: Emanuel Grigoraş – Social Media Manager

Ora 17: Workshop „Promovarea internaţională a SF-ului românesc”.
Proiecte internaţionale, reprezentarea României la Eurocon, mecanisme de nominalizare şi de susţinere internaţională a autorilor români, crearea unei baze de date internaţionale pentru autorii europeni (propunere de proiect iniţiată de România, pentru urmatorul Eurocon, în cadrul căreia fiecare ţară îşi va promova propriii autori).
Invitat: Valentin Nicolau.
Moderator: Cristian M. Teodorescu.

Ora 20: Workshop „Asociaţia Profesioniştilor din Science Fiction” (APSF) – o organizaţie dedicată administrării drepturilor de autor în folosul autorilor/creatorilor sau al urmaşilor acestora, o organizaţie pentru viitorii profesionişti din SF.
Dezbatere, brainstorming.
Moderator: Mugur Cornilă.

Ora 22: Cenaclu de noapte.

Sâmbătă, 6 august. Deşi astăzi este mai puţină lume prezentă decât ieri, sesiunea a fost cu atât mai efervescentă.
Am fi vrut să fie şi Timişoara lângă noi, nu numai indirect prin purtători de cuvânt.
Dimineaţa, pe răcoare, ne-am înfierbântat minţile cu gânduri şi planuri pentru viitorul Romcon.
Surpriza a fost totală. De unde până ieri, mai scepticul Marian îşi punea problema realității şi fezabilității unui Romcon, după un număr de ani de hiatus, cei prezenţi în salonul verde din nordul insulei au fost entuziasmaţi , şi ideile au început să curgă. Romconul de anul viitor va reînvia tradiţia unei consfătuiri organizate de cluburi, fără a avea pretenţie de exclusivitate. Tot ce pot să spun pe scurt aici: va fi iniţiată o platforma virtuală, prin care se vor face comunicarile şi planificarea în detaliu a viitorului eveniment.

Cel mai important lucru, SF-ul românesc a fost recunoscut ca fiind un ecosistem cu cel puţin patru mari categorii de prădători: creatori, editori, distribuitori, cititori şi consumatori de SF.

Cu oarecare reticenţă s-a admis că la consumatorul român de SF nu ajunge ceea ce-i este de trebuinţă şi-i face plăcere. De aceea, fanii vor da direcţia pentru anul viitor, poate nu direct, dar vor exista sondaje pentru a ne orienta corect în ce privește preferinţele lor. Un lucru e cert: va exista un premiu al fanilor.

În partea a doua a zilei, Emanuel Grigoraş ne-a prezentat proiectul său de promovare şi distribuţie prin internet a literaturii. O idee foarte interesanta, deşi asemănătoare cu aplicaţii existente în lume, abordarea este originală. Impulsul creator este şlefuit în cadrul unei comunități a cititorilor, opera ulterioară a autorului urmând să prioritizeze gusturile acestora. Practic, avem parte de o suită de opere create pentru un public ţintă cunoscut. Deşi există pericole evidente, i-am urat succes lui Emanuel. Aşteptam cu interes verdictul timpului.

Director al Editurii Nemira, dl. Valentin Nicolau ne-a ţinut captivi prin cuvântul rostit. De la mesaje scrise în suflet, până la deşertarea memoriilor prin scris, pentru o ulterioară anamneză, de la înregistrarea simplă a generaţiilor, până la istoriile imaginare despre viitor, tema a propus o dezbatere filosofică asupra rolului şi mijloacelor scriitorului. Căci cuvântul scris înregistrează atât răul cât şi binele, iar alegerea stă în vârful peniţei
.” - Eugen Lenghel


Duminică, 7 august 2011

Ora 11: Workshop „Starea SF-ului românesc în 2011″.
Concluzii Romcon 2011.
Moderator: Dănuţ Ungureanu.

--------------------------------------------------------------------------------
Cazarea participanţilor se va face la hotel Yahoo, în Cernavodă sau la cort, pe insulă, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Taxa de participare este de 20 de lei şi se va achita la faţa locului.

Cazarea la hotel Yahoo:

■Capacitate de cazare pentru participanţii RomCon – 40 de locuri.
■Preţ cameră dublă – 83 lei fără mic dejun şi 115 cu mic dejun inclus (41,5 lei respectiv 57,5 lei/persoană/noapte)
■Alte facilităţi: telefon, televizor, internet, aer condiţionat.
Se va asigura transport de la hotel până la bac (Capidava) cu microbuz, minim de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Preţ transport: 5 lei pe zi de persoană.

Cazarea pe insulă:

Cu cortul fiecăruia, în condiţiile obişnuite de la Atlantykron. Capacitate de cazare pentru RomCon suficientă pentru maxim 50 de participanţi. Costurile pentru cazarea la cort sunt zero.

Masa (exceptând micul dejun de la hotel Yahoo) este la preţul de 40 de lei pe zi (prânz şi cină), pe insulă, în condiţiile obişnuite de la Atlantykron.
Mai multe detalii despre Atlantykron, aici

Notă: Deoarece ediţia din acest an a RomCon-ului va fi una de lucru, având ca principal scop stabilirea unui mecanism capabil să asigure ediţiile viitoare ale Consfătuirilor Naţionale precum şi obiectivele acestora pe termen lung, participarea la acest eveniment va fi relativ restrânsă, iar organizatorii îşi rezervă dreptul de a invita la RomCon o serie de personalităţi importante din fandomul actual.
În plus, SRSFF a adresat principalelor cluburi şi/sau cenacluri din ţară invitaţia de a-şi delega propriii membri. Totuşi, cine doreşte să participe chiar şi fără invitaţie, o poate face în condiţiile achitării taxei de participare (20 de lei) la faţa locului. Cazarea şi toate celelalte detalii (masa, transport etc) revin în sarcina exclusivă a acestora din urmă.
Orice modificări eventuale ale preţurilor la cazare, masă, transport local sunt independente de voinţa SRSFF şi vor fi anunţate din timp.

Înscrierea pe site-ul SRSFF, aici.

Niciun comentariu: