10.07.2011

ENCICLOPEDIA SCIENCE FICTION-ULUI : ÎN CURÎND DISPONIBILĂ GRATUIT ONLINE !

Enciclopedia Science-Fiction-ului” de John Clute şi Peter Nicholls este o lucrare monumentală, la propriu şi la figurat.


Prima ediție a fost publicată în 1979 de către editura Granada (Marea Britanie), autorul fiind Peter Nicholls și conținînd 700.000 de cuvinte.

Ediția americană (de la editura Doubleday) a fost denumită „The Science Fiction Encyclopedia”.
A doua ediție (1.300.000 de cuvinte) a fost lansată în 1993 de către editura Orbit în Marea Britanie și St. Martin's Press în S.U.A., John Clute devenind coautor.
Atît ediția din 1979 cît și cea din 1993 au obținut Premii Hugo și numeroase alte ditincții.

Ediţia paperback publicată de Orbit în 1999 are 1396 de pagini și 4360 de articole.
În 1995 a fost lansată versiunea electronică a Enciclopediei, Grolier Multimedia Encyclopedia of Science Fiction,1995.




Promisă de multă vreme în versiune online, Enciclopedia Science Fiction-ului lui John Clute și Peter Nicholls va deveni o realitate iar accesarea va fi gratuită.
Editura Gollancz (Londra) a difuzat un comunicat precizînd că cea de a treia ediție (online) va fi disponibilă pînă la sfîrșitul anului. Este vorba de o colaborare între Orion Publishing Group și ESF Ltd (compania creată de John Clute și Peter Nicholls).
Versiunea beta a site-ului găzduind Enciclopedia Science Fiction-ului va fi lansată cu ocazia aniversării a 50 de ani de la publicarea primei serii SF de către editura Gollancz și va conține 3.000.000 de cuvinte, 12.000 de monografii și peste 100.000 de linkuri interne.



John Clute

Peter Nicholls (în partea dreaptă) alături de Neil Gaiman

Cea de a treia ediție a Enciclopedia Science Fiction-ului este rezultatul muncii lui John Clute și David Langford (editori), Peter Nicholls (Editor Emeritus) și Graham Sleight (Managing Editor), Mike Ashley (reviste), Paul Barnett (artiști și ilustratori), Jonathan Clements (SF japonez și chinezesc), Nick Lowe (filme), Abigail Nussbaum (TV), John Platt (benzi desenate) și Adam Roberts (muzică).

Detalii, aici

sau pe Facebook, aici

Niciun comentariu: