20.06.2011

SUPERMAN... LA SOFIA

GENIAL !!! Superman, Captain America, The Mask, Joker, Wolverine, Santa Claus și Ronald McDonald și-au dat întîlnire la Sofia în Bulgaria. Sub culorile steagului american.


Artistul necunoscut i-a adus pe toți eroii lumii libere la Sofia pentru a exorciza simbolic răul totalitarismului întins ca o pecingine pe jumătate de Europa timp de patruzeci și cinci de ani. Și care încă în ziua de astăzi se mai lăbărțează sfidător pe motiv că reprezintă o pagină a trecutului, „momentul înălțător al eliberării”, exemplu de propagandă nerușinată dement-bolșevică în care invazia, ocupația și colonizarea fuseseră botezate „eliberare de sub jugul fascist și imperialist”.


În dimineața zilei de 18 iunie, trecătorii din centrul Sofiei au observat că posacul și amenințătorul monument în stil stalinist, căpătase un aer occidental prin statuile ce străluceau în culori vii.


„În spiritul vremii” este scris sub statuile redecorate în stilul personajelor comicsurilor americane.

Înainte (partea de jos) și după intervenția artistului sau artiștilor !

„Vandalism” a exclamat ministrul bulgar al culturii, Vejdi Rașidov văzînd fotografiile memorialului sovietic.
„Îi vom prinde pe răufăcătorii care s-au dedat unei asemenea activități” !
De data asta s-a reușit mai mult decît marcarea unor ocazionale tag-uri sau slogane antisovietice și anticomuniste. „Redecorarea” a coincis cu Săptămîna Design-ului la Sofia.
Rașidov a declarat că este irelevant aspectul valorii artistice a „redecorării” grupului statuar aparținînd Memorialului Sovietic pentru că acesta este proprietatea municipalității și profanarea este o crimă. Curat crimă, tovarăși !
Rașidov a adăugat că Bulgaria a avut un trecut socialist care nu poate fi șters iar în Berlin există și acum un monument constînd dintr-un tanc sovietic cocoțat pe un postament ce nu a fost distrus sau profanat.
Poate fi vopsit în roz așa cum au făcut cehii ! :))

„Noi bulgarii sîntem singurii conduși de o forță destructivă cînd e vorba de monumentele socialismului”, a continuat tov. Rașidov.


Nu, tovărașe Rașidov, nu sînteți singuri voi bulgarii. Unii dintre voi sînteți încă rusofili și rusofoni și mai credeți că „lumina vine de la Răsărit” ! :))
Dar majoritatea în Bulgaria e clar americanofilă !


http://sofiaecho.com/2011/06/19/1108734_gallery-soviet-army-monument-in-sofia-gets-touch-of-colour

Niciun comentariu: