30.05.2010

ADINA BARVINSCHI ("BLOG DE CĂRȚI”) ÎN ”DILEMATECA”

Colega noastră Adina Barvinschi a răspuns anchetei ”Dilematecii” (nr.49, iunie 2010),”Cartea preferată a bloggerilor”.
Reproducem răspunsul Adinei, pe care îl postăm cu permisiunea ei.
Felicitări, Adina, sîntem mîndri de tine !



Adina cu superbul ei motan, Ghandi

"Cartea care mi-a plăcut cel mai mult în 2009 a fost Mentaliştii
de Florin Manolescu.

Desemnat de Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy (SRSFF) în 2009 drept cel mai bun autor de gen, Florin Manolescu scrie erudit, elegant dar şi blând, cu o sofisticare care nu sare în ochi şi nu are darul sa îi respingă pe cititorii în căutare de poveste.
Cele nouă episoade ale cărţii au în comun personaje intelectuale, intrigi asemenea și atmosfera Belle-Epoque transformată subtil într-una de istorie alternativă. Asemenea personajelor din Oraşele din Umbră ale lui Schuiten şi Peeters, cele din Mentaliştii trăiesc într-o lume steampunk.
În ea progresul tehnologic nu s-a produs în salturi, iar motoarele cu aburi nu s-au demodat, ci eventual perfecţionat. Dar în orice lume alternativă oamenii sunt la fel, iar dincolo de decorul SF se petrec lucruri poate banale – discuţii despre literatura şi muzică, conferinţe ştiinţifice şi iubiri motăneşti.

De ce mi-a plăcut această carte: povestirile sunt extraordinare şi insolite şi sunt spuse de un om inteligent și cultivat – unul care nu se pierde în exerciţii de admiraţie pentru cultura sa, care o întreabă adesea ce mai face şi dacă e convinsă că nu mai există pe lume vreo interpretare pe care să nu o conţină.


După părerea mea existența unei astfel de cărţi este îmbucurătoare pentru cititorii români de science-fiction: elementele SF sunt destul de discrete iar poveştile au miez fără ele; acest gen de mainstream îndreptat mai mult sau mai puţin spre o oarecare nişă este acum deosebit de popular în Vestul literar.
O traducere a Mentaliştilor s-ar integra foarte uşor în librăriile de-aiurea; singura problemă ar fi traducerea adecvată a celui mai frumos nume de felină: Haralambie Motaş" - Adina Barvinschi
”Blog de cărți” :http://adinab.wordpress.com/

Niciun comentariu: