14.01.2010

“ANUL LITERAR 2009. Literatura la vremuri de criză” - Paul CERNAT



"Proza scurtă a înregistrat un reviriment cantitativ – dacă nu şi calitativ –, semn că dominaţia romanului nu e chiar aşa de apăsătoare cum s-ar crede.

Volume ca „Mentaliştii” de Florin Manolescu, „Celelalte poveşti de dragoste” de Lucian Dan Teodorovici, „Lampa cu căciulă” de Florin Lăzărescu, „Miss Perfumado” de Bedros Horasangian,

„Cinema” de Angelo Mitchievici,
„S.M.S.” de Bogdan Dumitrescu,”Psihonautica” de Paul Doru Mugur, „Standard” de Alex. Tocilescu, „Poveşti impertinente şi apocrife” de Andrei Cornea şi altele încă (între ele, „deocheat“ – şarmantele secvenţe memo ale lui Neagu Djuvara) pot fi oricînd citate, alături de o deloc neglijabilă producţie SF (vezi, între altele, antologia „Alte ţărmuri”).
În paranteză fie spus, SF&F-ul autohton dă semne că se străduieşte parcă mai mult ca de obicei să revină la suprafaţă, atît prin managementul intern al fandomului, cît şi prin conexiuni cu mainstream-ul („Vincent nemuritorul” al inventivului Bogdan Suceavă şi „Mentaliştii” lui Florin Manolescu sînt doar două exemple).


Dar hibridizările acestea sînt de multă vreme la ordinea zilei... În altă ordine de... hibridizări, între naraţiune în proză şi poezie se situează insolitul „Basm al prinţesei Repede-repede” realizat, la patru mîini, de Emil Brumaru şi Veronica D. Niculescu, un fantasy postmodern numai bun de trecut printre delicatesele anului."


http://www.observatorcultural.ro/ANUL-LITERAR-2009.-Literatura-la-vremuri-de-criza*articleID_23017-articles_details.html

Și criticul literar, Daniel Cristea-Enache consideră culegerea de povestiri “Mentaliștii” de Florin Manolescu, ca fiind o apariție relevantă, “Remarcabil e, totodată, nivelul majorităţii cărţilor de proză de pe lista următoare, pe care se înscriu autori din toate generaţiile...” („Anul crizei, anul prozei”)

"Printre cărţile de proză notabile ale anului 2009 se numără şi „Mentaliştii” de Florin Manolescu (Cartea Românească)"... („A mai trecut un an” - Adina Dinitoiu)
OBSERVATOR CULTURAL nr.508 din 14.01.2010

Niciun comentariu: