01.08.2009

REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA AZI.DACĂ 1989 N-AR FI EXISTAT.


"Dilema veche"(nr.285 : 30 iulie-5 august 2009)perseverează cu subiectele SF şi dedică tema numărului ucroniei româneşti : "Republica Socialistă România azi.Dacă 1989 n-ar fi existat".
Adina Popescu este coordonatoarea temei şi îşi imaginează în editorialul "Ce-ar fi fost dacă ?..." cum într-o Românie comunistă a anului 2009 ar fi fost "o dedicată şi tenace activistă de partid cu creierul spălat şi cu acces la bufet,apartament bine situat în Bucureşti,dacă nu chiar o casă şi Dacie neagră."

Adrian Cioroianu are cel mai simpatic şi percutant titlu,"Trăiască şi înflorească ucronia românească" pentru un pamflet SF :
"Sîntem în iulie 2009.Comunismul nu a căzut în România,Iugoslavia încă mai există,iar trenurile CFR-ului sînt pline..."
Cioroianu narează o călătorie cu trenul de la Bucureşti la Craiova :"mi-au căzut ochii pe panoul mare şi roşu de deasupra intrării în Gară,pe care scria cu litere albe,23 AUGUST 1944 - 23 AUGUST 2009 : 65 DE ANI DE MĂREŢE VICTORII PENTRU ŢARĂ !" În compartiment leagă o conversaţie cu tovăraşa Briana Popescu (născută Caragea)care "s-a căsătorit cu un obscur scriitoraş de SF pe nume Cristian Tudor Popescu(nu cred că aţi auzit de el)şi a ajuns propagandistă-şefă la Centrul de Agitaţie de pe lîngă Casa de Cultură "Emil Bobu" a municipiului Bucureşti (o vedem la televizor o dată la trei zile,vorbind despre crizele societăţii capitaliste."
"Şi tocmai atunci se produse evenimentul.Frînele trenului scrîşniră aprig,vagoanele se opriră şi era cît pe ce să ne dea pe toţi peste cap.Agitaţie.Ce e,ce e ? - se auzea din toate părţile.Şeful trenului apăru într-un tîrziu şi cu mină tristă,ne spuse (citind de pe un bileţel): Oameni buni ! Tovăraşul Nicu Ceauşescu a murit azi,în urma unei grele suferinţe ! Păstrăm un moment de reculegere ! Ce chestie ! Tovarăşul Nicu să moară,la nici 59 de ani (e născut în 1951).În semn de doliu,toate trenurile din ţară stau 3 minute nemişcate"

Un grup de cititori cu simţ de răspundere adresează o scrisoare redacţiei revistei
"Dilema socialistă",intitulată "Dilema socialistă - o buruiană pe cîmpul mănos al presei noastre".
În grupajul "Un alt destin",Mirel Bănică,Florin Dumitrescu,Dan Perjovschi,Tudor Giurgiu,Radu Pavel Gheo,Alexandru Solomon îşi imaginează vieţile într-un RSR ucronic.
La fel procedează şi Andrada Rădulescu în textul "O zi obişnuită".
Radu Paraschivescu în eseul "Între Poponeţ şi Bocăneţ" conchide : "Redutabil prin şedinţelele de învăţămînt politic,
comunismul face astăzi un lucru pe care nimeni nu l-ar fi visat vreodată : creează icoane.Icoane pe sticlă.Fie ea şi a ecranului".

Din textul lui Iulian Comănescu,"Ştirile de azi din lumea de ieri" aflăm despre "Conspiraţia inginerilor.
Cristian Tudor Popescu,absolvent de Politehnică şi autor de SF şi Dan Diaconescu,inginer şi creatorul cunoscutului personaj de benzi desenate Mortul Viu din Lada Goală,au fost arestaţi pentru activităţi paranormale.
Diaconescu şi CTP au iniţiat o serie întreagă de şedinţe de spiritism pe reţeaua Gagarin 5 (reţeaua socialistă mondială asemănătoare internetului,dar cu acces monitrizat şi filtre de conţinut,funcţionînd pe principiul "pe Gagarin eşti liber să intri,dar trebuie să fii foarte atent pe unde ieşi"),dar şi în case bine păzite,
încercînd să pună bazele unei biserici scientologice bi şi în acelaşi timp autocefale."
Iar Cătălin Tolontan scrie despre "Casa Poporului,luni după-amiaza."

Niciun comentariu: