24.07.2009

DILEMA VECHE : "CIVILIZAŢIA SELENISTICĂ - 40 DE ANI PE LUNĂ"

Tema numărului 284 din 23 iulie 2009,al "Dilemei Vechi" este :
"CIVILIZAŢIA SELENISTICĂ.40 DE ANI PE LUNĂ."
Proverbul chinez citat este "Cînd înţeleptul arată luna cu degetul,prostul se uită la deget".
Coordonatorul temei este Andrei Manolescu care semenază şi editorialul "Despre legăturile secrete dintre Neil Armstrong şi vîrcolaci":
"Acum patru decenii şi cîteva zile,omul păşea pe Lună.Dincolo de competiţia politică dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică,e vorba de cea mai lungă călătorie realizată pînă acum de specia umană...
...Unii cred în ştiinţă alţii în vrăjitorie.Aşa se explică poate şi popularitatea ideii (mai ales în ţări greu dezvoltate,ca România)că americanii n-ar fi ajuns de fapt pe Lună şi că totul ar fi fost o "vrăjală".

Mihai Zamfir rememorează reacţiile oficiale ale ţărilor comuniste la evenimentul aselenizării în eseul "Luna şi doi bani jumate" :
"Nu e de mirare că în România ceauşistă a anului 1969,aselenizarea americană a fost văzută nu atît ca o victorie a Statelor Unite,ci mai ales ca o înfrîngere a Uniunii Sovietice..."
Selma Iusuf în "Luna la Eminescu" (în ciuda titlului de bibliografie şcolară,este o referinţă ironică ! :)face un succint periplu de istorie literară,punctînd operele care şi-au ales ca subiect călătoria în lună,"Nemaipomenita întîmplare a a unui anume Hans Pfaal"-Edgar Allan Poe,"De la Pămînt la Lună"-Jules Verne,"Primii oamenii pe Lună"-H.G.Wells,"Poveste adevărată"-Lucian din Samosata,filmul "Călătoria în Lună"-Georges Melies,etc.
Ion Ghinoiu face o incursiune în miturile şi cultura populară românească în "Ileana Cosînzeana pe cerul înstelat",Adrian Stănică scrie despre miza ştiinţifică şi tehnologică a aselenizării,"Ţintă grea".
Liliana Nicolae scrie despre "Omul care vinde Luna",Andrei Manolescu îi ia un interviu Selenei,"Mă simt terfelită.Interviu cu Selena",iar Adina Popescu scrie science fiction,textul "Un voiaj în Lună-prin ochii unui turist oarecare" este unul satiric.
Un grupaj interesant care oscilează de la tonul serios la cel hazliu-pamfletar despre cel mai important eveniment ştiinţific şi tehnologic al secolului XX.

Niciun comentariu: