06.12.2008

MISTER SCIENCE FICTION WENT AWAY



Forrest J.Ackerman,considerat cel mai important şi împătimit fan al science fiction-ului din lume,dar şi editor,autor şi agent literar,s-a stins joi 4 decembrie 2008,la vîrsta de 92 de ani.
Forrest J.Ackerman s-a născut la Los Angeles,în data de 24 noiembrie 1916.

Totul a început pe cînd Forrie avea 9 ani,în 1925.
Într-o zi s-a oprit la un drug store aflat la intersecţia dintre bulevardul Santa Monica şi Western Avenue (în Los Angeles) şi a cumpărat un exemplar al revistei SF,
"Amazing Stories".
De atunci încoace a urmat o pasiune care a durat 83 de ani.
A debutat în 1929,cu povestirea "A trip to Mars" (O călătorie pe Marte),apărută în San Francisco Chronicle.Povestirea a fost premiată,fiind considerată cel mai bun text al unui adolescent.
Tot în 1929,la 13 ani,a fondat "The Boys Scientifiction Club",prima organizaţie a fanilor SF din lume.
În 1932,la 16 ani,împreună cu alţi tineri fani a lansat în calitate de editor asociat,"Time Traveler", primul fanzin SF din istorie.

Forrest Ackerman a participat la întemeierea Science Fiction Society (întrunirile aveau loc la Clifton's Cafeteria,în centrul Los Angelesului iar în calitate de editor
al fanzinului "Imagination" a publicat în 1938,prima povestire a lui Ray Bradbury.
În 1939,a participat la prima Convenţie Mondială a Science Fiction-ului, World Science Fiction Convention,la New York.

După cel de al doilea război mondial,a fost agent literar,reprezentînd autori ca Isaac Asimov, A.E. van Vogt, H.L. Gold, Ray Cummings,L. Ron Hubbard,Hugo Gernsback.

În 1954, Ackerman a inventat sintagma "sci-fi",acronimul devenit atît de popular în întreaga lume,dar reprezentînd astăzi marca SF-ului comercial.
"Ascultam radioul şi cînd cineva din cadrul emisiunii a rostit termenul hi-fi,sintagma sci-fi,mi-a străfulgerat în creier.Dacă aş fi fost pasionat de soap-operas,probabil că aş fi inventat termenul cry-fi sau dacă mi-ar fi plăcut literatura de tip James Bond,probabil că ar fi ieşit spy-fi."

A devenit celebru în întreaga lume prin imensa-i colecţie (în zilele de glorie cuprindea 300.000 de artefacte,dintre care 50.000 de cărţi SF),adăpostită în trecut într-o vilă cu 18 camere(pe care o numea Ackermansion sau Fantasy Foundation),din Los Feliz,Los Angeles.
De-a lungul anilor (începînd cu 1951,cînd un cuplu a venit tocmai din Texas),mii de oameni au vizitat casa lui Forrest Ackerman.

Ackerman a scris SF,cronici şi recenzii de film,peste 2,000 articole,a editat şi coeditat numeroase volume.
În 1953,i s-a decernat Premiul Hugo pentru "Number One Fan Personality".
A fost membru activ al societăţii Science Fiction Writers of America.

În 2002,din cauza problemelor de sănătate şi juridice,şi-a vîndut colecţia,păstrînd numai 100 de obiecte.

Împreună cu soţia sa Wendayne (decedată în 1990),a vizitat România în 1982,avînd întîlniri la Bucureşti cu Adrian Rogoz,Ion Hobana,Alexandru Mironov.

Resquiat in Pace !

Niciun comentariu: