06.07.2008

TEAMA DE VIITOR

În "DILEMA VECHE" nr.229 (3-9 iulie 2008),sub titlul "Pierdut viitor.Încă mai caut...",Lucia Terzea-Ofrim recenzează eseul lui Marc Auge "Ou est passe l'avenir",apărut la Editions du Panama,Paris,2008.
Marc Auge este "unul din cei mai importanţi antropologi ai lumii contemporane".

O recenzie bine concepută,scrisă cu talent,percutantă,sintetizând direcţiile de forţă a unui volum care relevează dispariţia viitorului din reprezentările colective şi din conştiinţa individuală.

Teamă de viitor,nelinişte,anxietate,un sentiment generalizat de insecuritate legat de viitorul parcurs al omenirii.
Ce a determinat schimbarea mentalităţii la nivel de colectivitate pe întreaga planetă ?
Istoric vorbind,ideea de viitor era "purtătoare de speranţă,încărcată cu aşteptări de îmbunătăţire,evoluţie,progres".

"...S-a instalat o hegemonie a prezentului,susţinută de o adevărată ideologie a prezentului,care încearcă să legitimeze ceea ce numim societate de consum şi noua cultură a imanenţei.
...Treptat,lumea este stăpînită de un prezent imobil,tiranic,teoretizat de formule de tipul sfârşitul istoriei sau de imuabile legi ale pieţei,care vor să-şi aroge calitatea de a fi de nedepăşit.
...Dacă spaimele sunt comune,despre privilegii nu se poate spune acelaşi lucru,liniile de fractură şi distanţele între şi sînt din ce în ce mai pronunţate,accentuînd contradicţiile şi paradoxul unei societăţi globale cu ambiţii de omogenizare planetară care pretinde că nu mai poate evolua spre altceva."


Citiţi recenzia la adresa :
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=229&cmd=articol&id=8598

Niciun comentariu: